Payload Logo
20 Ekim 2023, 00:16
1

Sağlıklı Uykunun Sırrı Çözüldü! Bunları Uygulayan Rahat Edecek!

Günümüzde çok sayıda insanın uykusuzluk problemi çektiği görülüyor. Pek çok kişi, uykusuzluk şikayeti ile uzmanlara başvuru yapıyor. Uzmanların söylediğine göre ise yetişkinlerin yarısı bu sorunu yaşıyor. Ancak bu sorunu çözmek için farklı yollarda mevcut.
Sağlıklı Uykunun Sırrı Çözüldü! Bunları Uygulayan Rahat Edecek!

Günümüzde çok sayıda insanın uykusuzluk problemi çektiği görülüyor. Pek çok kişi, uykusuzluk şikayeti ile uzmanlara başvuru yapıyor. Uzmanların söylediğine göre ise yetişkinlerin yarısı bu sorunu yaşıyor. Ancak bu sorunu çözmek için farklı yollarda mevcut.


Bilindiği üzere insanın belli bir sirkadiyen ritmi var. Bu ritim, aynı zamanda uyku düzenleyicisi olarak da görev yapıyor. Bu sistem sayesinde geceleri yeterli uykuyu alıp gün boyu aktif olabiliyoruz. Ancak çeşitli durumlarda bu ritim bozulabiliyor. Özellikle stresli durumlarda, travmatik bir olay sonucunda, kişiler büyük ölçüde uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya kalabiliyor.


Uzmanlara göre bir insanın günlük olarak ideal uyku saati, 7 saat ile 9 saat arasında değişiklik göstermekte. Bu süreden daha az ya da daha fazla uyumak, çeşitli sorunları da berberinde getirebiliyor. Stresli durumlarda ve travmatik süreçlerde bu denge bozulabiliyor, ancak bu durum geçici olarak adlandırılıyor. Ancak bu durumun geçici olmaması ve sürekliliğinin devam etmesi ise büyük sıkıntılara yol açabiliyor.


Kaliteli Uyku İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler


İnsanların uyku sorunu çekmesinin nedenleri arasında çok sayıda uyku bozuklukları da yer alıyor. Kişilerin en kaliteli şekilde uyuyabilmesi için ise uzmanlar bazı püf noktalar önermekte.


Eğer uykuya dalma konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız, uyku moduna geçmeden en az yarım saat önce kendinizi dinlenmeye almalısınız. Böylece zihin ve beden aktif bir şekilde çalışmak yerine rahatlamaya başlayacaktır.


Diğer yandan uykuyu en çok etkileyen durumlardan birisi de beslenme ile alakalı. Kişinin yemeğini yediği saatten tüketmiş olduğu besinlere kadar her şey uyku üzerinde etkili. Uyumaya yakın bir zaman diliminde yüksek karbonhidratlı besinler tüketmek, kaliteli bir uykunun önünde engel oluşturmakta. Eğer yüksek karbonhidratlı bir besin tükettiyseniz, vücudunuza sindirim için en az 4 saat gerekecektir.


Uzmanlara işaret ettiği bir diğer nokta ise mavi ışıkla ilgili. Yatma saatine yakın televizyon izlemek, bilgisayar ve telefonda vakit geçirmek gibi eylemler, hem uykuya dalmayı hem de kaliteli bir uykuyu ciddi anlamda etkilemektedir. Bu durumun yaşanmasının en önemli sebeplerinden birisi mavi ışığın melatonin hormonunu baskılaması. Diğer bir sebep ise zihninizi aktif tutup rahatlamasının önüne geçmesi.

29 Nisan 2025, 18:58
7

25-44 Yaş Arası Alarm! Korona Sonrası Şok Artış!

Son araştırmalar, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sonrası 25 ila 44 yaş arasındaki genç yetişkinlerde kalp krizi oranlarının çarpıcı bir şekilde arttığını ortaya koydu. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, bu yaş aralığında kalp krizi vakalarının yüzde 30 gibi önemli bir oranda yükseldiğine dikkat çekti.
25-44 Yaş Arası Alarm! Korona Sonrası Şok Artış!

Erdoğan, kalp krizinin yaşanmadan önce çoğu hastada kritik sinyaller verdiğini belirtirken, özellikle diyabet hastaları ve yaşlılarda belirtisiz kalp krizlerinin de görülebileceği uyarısında bulundu.

KALP KRİZİ GELİYORUM DİYOR MU? BELİRTİLERE DİKKAT!

Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp krizi geçiren hastaların büyük bir bölümünde önceden bazı belirtiler veya risk işaretleri görülebildiğini ifade etti. Ancak bu belirtilerin her zaman açık ve belirgin olmayabileceğini vurgulayan Erdoğan, "Yüzde 50-70 civarında hastada, kalp krizinden günler ya da haftalar önce bazı uyarıcı semptomlar görülebilir. Bu belirtiler genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik gibi bulgulardır" dedi.

Özellikle gece uykudan uyandıran göğüs ağrısının önemli bir sinyal olduğunu belirten Prof. Dr. Erdoğan, eforla gelen göğüs ağrısı veya baskı hissi, efor kapasitesinde azalma, sırta, kola, çeneye vuran ağrı, aşırı yorgunluk gibi durumların da ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Hipertansiyon, diyabet, hiperkolesterolemi, sigara, aile öyküsü ve obezite gibi risk faktörlerinin varlığında ise ön belirti olmasa dahi riskin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Media content

Kadınlarda kalp krizi belirtilerinin farklılık gösterebileceğini de vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, mide bulantısı, yorgunluk ve sırt ağrısı gibi rahatsızlıkların da kalp krizi işareti olabileceği konusunda uyardı.

KORONAVİRÜS VE YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ ARTIŞIN NEDENİ Mİ?

Son yıllarda kalp krizi vakalarındaki artışın nedenlerini değerlendiren Prof. Dr. Erdoğan, COVID-19 pandemisinin bu artışta önemli bir rol oynadığını belirtti. Özellikle 25 ila 44 yaş arasındaki kalp krizi oranındaki yüzde 30'luk artışın bu durumu net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde fiziksel aktivitenin azalması, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması ve obezite gibi faktörlerin kalp krizi riskini önemli ölçüde artırdığını ifade eden Erdoğan, genetik faktörler ve ailesel hiperkolesteroleminin de riski yükselten unsurlar arasında yer aldığını kaydetti. Ayrıca pandemi döneminde rutin sağlık kontrollerinin ihmal edilmesinin de kalp krizine yönelik tedavide geç kalınmasına yol açabileceğine dikkat çekti.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR!

Koroner arter hastalıklarında erken tanının hayati önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, erken tanı sayesinde damar tıkanıklığının ilerlemeden fark edilerek tedaviye başlanabileceğini söyledi. Bu sayede damar daralması ilerlemeden müdahale edilirse kişinin uzun süre normal yaşamına devam edebileceğini belirtti.


İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...