Ramazan Ayı Coşkusu Başlıyor: İftar Duası Nasıl Okunur ve Oruç Nasıl Açılır?

Oruç Nasıl Açılır?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), orucunu genellikle taze hurma ile açardı. Eğer taze hurma bulunmuyorsa, kuru hurma veya su ile iftar ederdi. Bu sünnete uygun olarak, iftarı hurma veya su ile açmak müstehaptır. Hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur:
- "İftarı hurmayla açın, zira o berekettir. Şayet hurma bulamazsa suyla iftar edin, çünkü o temizleyicidir." (İbn Mâce)
- "Peygamber efendimiz, taze hurmayla iftar ederdi. Taze hurma yoksa kuru hurmayla, o da yoksa suyla iftar ederdi." (Tirmizi)
İftar Duası ve Anlamı
İftar vaktinde okunacak en bilinen dua şudur:
- Arapça Okunuşu: "Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."
- Türkçe Anlamı: "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), orucunu açtıktan sonra şu duayı da ederdi:
- "Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Teala sevap kesinleşti."
İftarda Okunacak Diğer Dualar
İftar sofralarında okunabilecek diğer dualardan bazıları şunlardır:
- "Allah'ım, senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabb'im, beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin."
- "Bismillahi vel hamdü lillahi, Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ni hamdike tekabbel mini, inneke entes semiul alim." (Anlamı: Allah'ım! Senin senin için oruç tuttum, Senin için rızkınla orucumu açtım. Ancak sana tevekkül ettim. Seni hamdinle tespih ederim. Allahım benden kabul buyur. Çünkü sen işiten ve bilensin.)
- İslam alimlerinden Abdullah ibni Ömer Radiyallâhu ise iftar vakti şöyle dua ederdi: “Allah’ım, bütün kâinatı kaplayan rahmetinin hakkı için beni affet, günahlarımı bağışla.”
Ramazan Ayı'nın Faziletleri
Ramazan ayı, Müslümanlar için manevi bir arınma ve yenilenme dönemidir. Bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin, okunan duaların ve tutulan oruçların Allah katında büyük bir değeri vardır. Ramazan ayı, aynı zamanda yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma ayıdır. İhtiyaç sahiplerine yardım etmek, iftar sofralarını paylaşmak ve gönülleri birleştirmek bu ayın önemli faziletlerindendir.
Ramazan ayının tüm İslam alemine hayırlar getirmesini dileriz.
İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Volkan Demirel Kimdir?
30 Nisan 2025

17 Ocak 2024 Çarşamba Günü Hangi İllerde Kar Tatili İlan Edildi? Bugün Hangi İllerde Kar Tatili Var?
30 Nisan 2025

Ev Dekorasyonunda 2025 Trendleri
30 Nisan 2025

Depresyon Atağı mı Yaşıyorsunuz? İşte Dikkat Etmeniz Gereken 7 Kritik Belirti
30 Nisan 2025