Payload Logo
8 Ocak 2024, 17:10
2

NASA Ay'a 50 Yıl Sonra İlk Defa Füze Gönderiyor

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından daha önce 1972 yılında ilk kez Ay misyonuna başlamıştı. Bugün Florida'dan fırlatılan Vulcan Centaur isimli füze 23 Şubat tarihinde Ay'a iniş yapması planlanıyor.
NASA Ay'a 50 Yıl Sonra İlk Defa Füze Gönderiyor

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bugün ilklere imza atmak üzere yeni bir Ay misyonu başlattı. 1972 yılından sonra ilk kez Ay'a iniş misyonunu gönderen NASA'nın Astrobotic Peregrine adlı iniş aracını taşıyan Vulcan Centaur roketi bugün Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan fırlatıldı.

Yerel saatle 02.18 sıralarında başarıyla fırlatılan Vulcan roketini taşıyan Astrobotic Peregrine, NASA’nın Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) girişimi çerçevesinde aya bilimsel ekipman götürecek. Ekipmanlar arasında milyonlarca kişinin severek takip ettiği ABD bilim kurgu dizisi Star Trek’in (Uzay Yolu) ekibinden hatıralar da bulunuyor.

Uzay aracı, Ay’da tur atan ilk ABD robotu olacak. Astrobotic Peregrine başarıyla Vulcan roketinden ayrıldı.

Vulcan roketinin geliştirici firması United Launch Alliance (ULA) Sözcüsü Amanda Sterling, Peregrine Ay’a iniş aracının kendisini uzaya taşıyan Vulcan Centaur roketinden 51 dakika 6 saniyelik bir sürede başarıyla ayrıldığını duyurdu.

ULA CEO’su Troy Bruno ise “Çok heyecanlıyım. Bu ekiple gurur duyuyorum. Uzun yıllar süren sıkı bir çalışma oldu. Ay’a geri dönüyoruz. Ekibimiz çok iyi bir iş çıkardı. Bu duyguyu tarif etmek imkansız” dedi.

Astrobotic Peregrine’nin 23 Şubat tarihinde Ay’a yumuşak iniş yapması beklenirken, bu süreye kadar eliptik bir yörüngede yolculuk yapacak.

28 Nisan 2025, 19:01
14

ChatGPT Mucizesi: Doktorların Kaçırdığı Kanseri Yapay Zekâ Tespit Etti (sonra bu oldu..)

Bazen hayatı kurtaran şey bir rastlantı değil, doğru soruyu doğru yere sormaktır. Lauren Bannon’un hikayesi, teknoloji ile insan hayatının kesişiminde yeni bir sayfa açıyor.
ChatGPT Mucizesi: Doktorların Kaçırdığı Kanseri Yapay Zekâ Tespit Etti  (sonra bu oldu..)

ChatGPT Sayesinde Gerçek Teşhise Ulaşıldı

Amerikalı iki çocuk annesi Lauren Bannon, yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen doktorlardan doğru teşhisi alamayınca yapay zekaya başvurdu ve hayatını değiştiren cevabı aldı. Uzun süren yanlış teşhislerin ardından Bannon, ChatGPT’ye yaşadığı belirtileri danıştı.
Yapay zekâ, ona Haşimato hastalığı ihtimalini sundu ve tiroid peroksidaz antikoru (TPO) testi yapılmasını önerdi. Israrla test talep eden Bannon’un sonuçları, ChatGPT’nin yönlendirmesini doğruladı. Sonrasında yapılan taramalarda tiroidinde kanserli kitleler tespit edildi.
Ocak 2025’te gerçekleşen operasyonla tiroidi ve iki lenf nodu alınan Bannon, “Eğer ChatGPT olmasaydı, yanlış ilaçlar kullanıp kansere zaman kazandıracaktım” diyerek duygularını paylaştı.

Yapay Zekâ Tıp Dünyasında Nerede Duruyor?

Lauren Bannon’un hikayesi, yapay zekanın farkındalık yaratma gücüne dair etkileyici bir örnek sundu. Ancak uzmanlar, bu sürecin sınırlarını da hatırlattı. Dallaslı acil tıp uzmanı Dr. Harvey Castro, ChatGPT gibi araçların teşhis koymada değil, doğru sorular sormada yardımcı olması gerektiğini vurguladı.
Castro, “Yapay zekâ tek başına doktorun yerini alamaz. Tıbbi muayene ve tedavi her zaman profesyonel hekimlerce yapılmalı,” diyerek uyardı. Doğru kullanıldığında yapay zekânın, hastalıkların erken fark edilmesinde güçlü bir araç olabileceğini söyledi.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...