Payload Logo
29 Kasım 2023, 15:50
1

Kimlerin GSS borçları silinecek? GSS borç affı kimlere gelecek?

Türkiye'de torba yasadan sevindiren haber çıkarken GSS borcu olan vatandaşların da borçlarının silineceği ifade edilmişti.
Kimlerin GSS borçları silinecek? GSS borç affı kimlere gelecek?

Türkiye'de torba yasadan sevindiren haber çıkarken GSS borcu olan vatandaşların da borçlarının silineceği ifade edilmişti. Torba yasa görüşmeleri de dün TBMM'de başlarken kısa sürede de genel kuruldan geçerek yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Torba yasa görüşmeleri devam eden vatandaşlar da kimlerin GSS borcunun silineceğini araştırmaya başladı. Daha öncesinde de GSS borçlarına af gelirken 2017 yılında gelen afta Mart 2017 dönemi esas alınırken öncesinde de tüm borçlara af gelmişti. 2018 yılında da bir af daha çıkarken ödeme yapacakların da faizleri silineceği söylenilmişti. Sonrasında ise af çıkmıştı.

Şimdi gelen yeni af ise daha kapsamlı olurken 1 Ocak 2024 tarihinden önce de GSS borcu olan, gecikme faiziyle de gecikme zammı olan kişilerin de tüm borçları silinecek.

1 Ocak 2014 tarihi öncesine ait olan borçlarla ilgili torba yasa kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi:

"GEÇİCİ MADDE 100- Bu Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında 1/1/2014 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer'i alacaklarının tamamımn tahsilinden vazgeçilir. Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmez"

29 Nisan 2025, 22:11
11

Mevduat Faizi Yüzde 52’yi Geçti! Bu Getiri Başka Yerde Yok (işte detaylar...)

Kazançlı bir karar vermek isteyen yatırımcıların kafası karışık: Altın mı, mevduat faizi mi? Bankalar yüzde 52'ye dayanan oranlarla rekabeti kızıştırdı.
Mevduat Faizi Yüzde 52’yi Geçti! Bu Getiri Başka Yerde Yok (işte detaylar...)

Faiz Yarışında Mevduat Öne Geçti

Merkez Bankası’nın politika faizini %46’ya çıkarmasının ardından, bankalar mevduat hesaplarına sundukları faiz oranlarını güncellemeye başladı. Artık bazı bankalarda mevduat faizi yüzde 52’yi aştı. Bu gelişmeyle birlikte yatırımcıların "altın mı, TL faizi mi?" ikilemi yeniden gündeme oturdu. Ekonomist Hikmet Baydar’a göre, bankalar özellikle yeni müşteri çekmek için kısa vadede yüksek oranlar sunmak zorunda kalıyor. Bunun arkasındaki nedenlerden biri de tahvil portföylerinin boşaltılması sonrası oluşan likidite ihtiyacı.

Yüksek Faiz Geçici Mi Kalıcı Mı?

Baydar, dövize olan yönelimin ve tahvil satışlarının faiz artışını tetiklediğini, ancak bunun süreklilik arz etmeyebileceğini söylüyor. “Mevduat faizleri, Merkez Bankası'nın piyasayı ne kadar sıkı tutacağına bağlı olarak değişebilir,” diyen Baydar, faizlerdeki artışın dövize yönelimi engellemek ve TL'de kalmayı cazip hale getirmek için bir araç olduğunu vurguluyor.
Şu an 32 günlük vadeyle 100 bin TL yatıran bir yatırımcı, net olarak yaklaşık 3.948 TL kazanç elde edebiliyor.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...