Payload Logo
21 Mart 2025, 23:46
1

İstanbul Barosu'nda Neler Oluyor? Yönetim Görevden Alındı!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, İstanbul Barosu yöneticilerinin, kendilerine verilen yetkiyi "amaç dışı" kullandıkları iddiasıyla açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, İstanbul Barosu yönetiminin görevden alınmasına karar verdi. Karar kesinleşene kadar mevcut yönetim görevine devam edecek. İşte haberin detayları...
İstanbul Barosu'nda Neler Oluyor? Yönetim Görevden Alındı!

Duruşmada Neler Yaşandı?

İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava, izleyici sayısının fazlalığı nedeniyle İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alındı. Duruşmaya, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Sibel Suiçmez, Ahmet Şık, çok sayıda baro başkanı, avukat ve yurt dışından gözlemciler katıldı.

Tutuklu Baro Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Epözdemir'in SEGBİS aracılığıyla katıldığı sırada salondaki avukatlar, "Savunma susmadı, susmayacak" sloganları attı. Cumhuriyet savcısı, davanın kabulünü talep etti.

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, Avukatlık Kanunu'nun ilgili maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gönderilmesini istedi. Baro Başkan Vekili Mehmet Köksal da davanın yok hükmünde olduğunu savundu.

Baro Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Şahin Yalvarıcı'nın avukatı Baran Doğan, savcılığın "herkesi çivi zannettiğini" ancak 65 bin avukatın çivi olmadığını söyledi. Tutuklu Yönetim Kurulu Üyesi Epözdemir ise, "Size kurulan baskılar bizim kulağımıza geliyor" dedi.

TBB Başkanı Erinç Sağkan, davanın 200 bin avukatı ilgilendirdiğini vurgulayarak, savcılığın "tüm tuşlara bastığını" ve "kendisini denetlenemez gördüğünü" ifade etti.



Mahkeme Kararı ve Tepkiler

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, dosya tarafı olmayan avukatları salondan çıkarmak istedi. Bunun üzerine gerilim yaşandı ve polis çağrıldı. Avukatlar, reddihakim talebinde bulunarak salonu terk etti.

Reddihakim talebini reddeden mahkeme heyeti, baro yönetiminin görevden alınmasına karar verdi. Kararda, "1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 77/5. Maddesi gereğince görevlerine son verilmesine, kararın kesinleşmesine müteakip yeni yönetim kurulu seçilmesine" hükmedildi.

Mahkeme, Anayasa'ya aykırılık iddialarını, tanık dinlenmesi ve TBB'den görüş alınması taleplerini reddetti. Reddihakim talebi de "inandırıcı delil ve emare gösterilmediği" gerekçesiyle kabul edilmedi.

Kararın ardından İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, TBB Başkanı Erinç Sağkan ve avukatlar basın açıklaması yaptı. Sağkan, "Bugün burada bir yargılama yapılmadı, siyasetin yargı üzerindeki etkisinin en ağır ihlallerinden birisini yaşadık" dedi. Kaboğlu ise, "Kara bir gün. Bugün adalet sarayında belki adaletin çöküşüne tanık oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Avukatlar, adliye önünden baroya yürümek istedi ancak polis müdahale etti.


Kararın Ardından

Karar kesinleşmediği için mevcut baro yönetimi görevine devam edecek.

Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde İstinaf Mahkemesi'ne başvurulabilecek.

29 Nisan 2025, 13:58
5

Ümit Özdağ Davası Karar 10 Eylül'e Ertelendi?

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a alenen hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul Adalet Sarayı'nda yapıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen duruşma, savunmaların alınmasının ardından 10 Eylül 2025 tarihine ertelendi.  
Ümit Özdağ Davası Karar 10 Eylül'e Ertelendi?

İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Özdağ'ın yanı sıra avukatları da katıldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüseyin Baş, Zafer Partisi yöneticileri ve çok sayıda partili de duruşmayı izlemek için adliyede hazır bulundu. Adliye önünde ve içinde zaman zaman gerginlikler yaşandı.  

Özdağ: "Konuşmalarım Hakaret Niteliği Taşımıyor, Beraatimi Talep Ediyorum"

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, Ümit Özdağ savunmasını yaptı. Özdağ, konuşmalarının hiçbir hakaret niteliği taşımadığını ve beraatini talep etti. Ayrıca, Kayseri'deki sığınmacı olaylarıyla ilgili olarak kendisine yöneltilen suçlamaları da reddetti. Özdağ, Erdoğan'ın Atatürk eleştirilerinin haksız ve asılsız olduğunu savundu.

Media content

Savcı Mütalaa İçin Zaman İstedi, Duruşma Ertelendi

Savunmaların ardından savcı, mütalaa hazırlamak için ek süre talep etti. Mahkeme heyeti, talebi kabul ederek duruşmayı 10 Eylül 2025 tarihine erteledi.  

İddianamede 4 Yıl 8 Aya Kadar Hapis Cezası İsteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Özdağ'ın 19 Ocak'ta partisinin il başkanları istişare toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik kullandığı ifadelerin hakaret içerdiği belirtiliyor. Özdağ hakkında, cumhurbaşkanına alenen hakaret suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası isteniyor. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinin uygulanması da talep ediliyor.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...