Payload Logo
9 Ekim 2023, 19:12
0

GYODER 6.000 TL kiralık ev nerede, hangi illerde, nasıl tutulur?

Türkiye'de son 1 yıl içerisinde en büyük kriz arasında yer alan kiralık evlerle ilgili detaylar geldi.
GYODER 6.000 TL kiralık ev nerede, hangi illerde, nasıl tutulur?

Türkiye'de son 1 yıl içerisinde en büyük kriz arasında yer alan kiralık evlerle ilgili detaylar geldi. Kiralık ev bulamayan ve ev bulduğunda da maaşının tamamını kiraya veren vatandaşların da uygun fiyatlara konut kiralama yöntemleri de beklenmeye başladı.

Bu konuda da ilk sevindirici haber de GYODER tarafından geldi. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nden gelen son dakika bilgisinde arsaların devletten, finansmanın ise hem yurt içi bankalar hem yurt dışı emekli fonlarından geleceğini, bu şekilde 500 bin kiralık konut üretileceği ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara kiraya verileceği öğrenildi.

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu tarafından konuyla ilgili gelen son dakika açıklamalarına göre de finansman için Suudi Arabistan, Çin, BAE ve Hollanda ile görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmelerde önemli ölçüde yol kat ettiklerini söyledi.

GYODER KİRALIK EV VERECEK

GYODER tarafından yeni bu modelle birlikte arsalar devletten olacak ve bu arsalara da yapılacak olan evler de sadece kiralama amaçlı kullanılacak ve vatandaşlar tarafından da kiraya verilecek. Kira için üst limit belirlenecek ve denetim devlet tarafından yapılacak.

Kamu özel sektör işbirliği ile yapılacak evler, kiracı ev sahibi anlaşmazlıklarını da ortadan kaldıracak.

Konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Mehmet Kalyoncu, projelerini hazırladıklarını söyleyerek, "Bugüne kadar bütün İstanbul'daki ilçe belediyelerine, büyükşehirlere ve ilgili kuruluşlara modelimizi gönderdik ve randevu talep ettik. Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyeleri ile görüştük. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden de randevu bekliyoruz. İlçelerin en büyük problemi arazi üretmek" dedi. Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin de kiralık konut sıkıntısı olduğunu anlatan Kalyoncu, "İnsanlar evlerinden çıkacak, kiralık konut bulacak ki o binalar yıkılabilsin.

TÜİK'e göre bir binada yaklaşık 4 konut var. Dolayısıyla 500 bin konut üretimi, 125 bin eski binanın yeniden inşası demek. İstanbul'da 262 bin binanın 1980 öncesi yapıldığını düşündüğümüzde bu hayati öneme sahip oluyor. Nitekim Kandilli Rasathanesi'nin araştırmasına göre 7.5 şiddetinde bir depremden yaklaşık 40 bin bina ağır hasar, 136 bin bina orta hasar, 300 bin bina ise hafif hasar alacak. 2024 yılında bu modeldeki ilk konutların üretimini ülkemizde göreceğimizi düşünüyoruz.

Suudi Arabistan'ın TOKİ'si ve büyük şirketleriyle görüştük. Çinli China State Construction Engineering ile görüşüyoruz. ENR dünya listesinde birinci olan Çinli firma. 12 kişilik ekiple geldi. Niyet mektubu alma ve işbirliği protokolü aşamasına geldik. ICBC aracılığı ile neler yapılabilir konuşuyoruz" dedi.

GYODER NASIL KİRACI OLUNUR?

Kalyoncu, kiranın kadar olacağı konusuna da değindi ve "Hane halkı gelirinin yüzde 30'unu barınmaya ayıracak, yaşam standartları yükselecek" dedi.

Bunun hesabını en düşük memur maaşına göre yapacak olursak kiranın 6-7 bin lira civarında olacağı görülüyor.

KİRA FİYATLARI DÜŞECEK

Bu modelle beraber 500 bin TL'lik konut üretileceğini belirten Kalyoncu, kiraların düşüko lmasıyla ilgili de çevrede ki kiralarında düşeceğini belirterek, "Düşük kira rakamlarıyla çevredeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması hedefleniyor. Halkın faydalandığı halkçı bir model ve aynı zamanda kamunun başta mülkiyet olmak üzere haklarının korunduğu devletçi bir model. Biz İstanbul'da da en az yüzde 10 kurumsal kiraya verenin olduğu bir kiralık konut stoku olması gerektiğini düşünüyoruz. Yani 500 bin kiralık konuttan söz ediyoruz" dedi.

28 Nisan 2025, 18:54
9

Borsada Şok: Akbank Hisseleri Durdu, Endekste Sert Kayıp! (işte o hisseler..)

Borsa İstanbul'da bankacılık hisselerinde yaşanan ani düşüş, piyasada tedirginliğe sebep oldu. Özellikle Akbank hisselerinde işlemlerin durdurulması, yatırımcıların gözlerini ekranlara çevirdi.
Borsada Şok: Akbank Hisseleri Durdu, Endekste Sert Kayıp! (işte o hisseler..)

Bankacılık Hisselerinde Sert Darbe: İşlemler Durduruldu

Borsa İstanbul’da haftanın ilk gününde bankacılık hisseleri adeta sarsıldı. Bankacılık Endeksi (XBANK) gün içinde yüzde 3’ün üzerinde kayıp yaşarken, genel endekste de yüzde 1'e yaklaşan bir gerileme kaydedildi. Özellikle Akbank hisselerinde yüzde 4,23'lük değer kaybı yaşanması üzerine Borsa İstanbul yönetimi, bu hissede sürekli işlemleri geçici olarak durdurma kararı aldı.
Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası C hisseleri de düşüş trendinde öne çıktı. Hisse senetlerinde görülen sert satışlar, genel piyasada da negatif bir hava estirdi.

Beklentileri Aşan Kâr Yetmedi: Piyasa Satışa Döndü

Akbank, 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarında beklentileri aşarak 13,7 milyar TL net kâr açıkladı. Ancak, olumlu bilançoya rağmen faiz oranlarındaki yükseliş ve ekonomik büyümede yavaşlama beklentisi, bankacılık sektörü hisselerinde baskıyı artırdı.
Bu gelişmelerin ardından Yapı Kredi Yatırım, Akbank için hedef fiyatını 82 TL’den 68 TL’ye, Citi ise 85 TL’den 70 TL’ye çekti. Satış dalgası sadece Akbank ile sınırlı kalmadı, diğer banka hisselerine de yayılarak Borsa İstanbul genelinde kayıpları derinleştirdi.

İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...