Payload Logo
8 Kasım 2023, 18:02
1

Doğuma Gelmeyen Eş Boşanma Davasında Ağır Kusurlu Sayılacak

Kayseri Barosu Avukatlarından Alperen Sunulu, doğum sırasında karısının yanında olmayan eşlerin kişilik haklarının zedelenmesi sebep olacağını ve boşanma davalarında ağır kusur olarak nitelendirileceğini söyledi.
Doğuma Gelmeyen Eş Boşanma Davasında Ağır Kusurlu Sayılacak

Avukat Alperen Sunulu evlilik müesesesinin yükümlülüklerinin uygulanmadığında bazı hakların ihlal edileblieceğini belirterek "Evlilik güven ilişkisine dayalı olarak tarafların hayatlarını birleştirmesidir. Evlilik taraflara birtakım yükümlülükler vermektedir. Buna göre taraflar resmi makamlar önünde hayatlarını bundan sonraki aşamada birleştireceklerini başka bir tabirle iyi günde ve kötü günde bir arada bulunacaklarını taahhüt ettikleri hukuki kurumdur. Yargıtay’ın 2020 tarihli kararında manevi tazminata ilişkin olarak yerel mahkeme tarafından ret edilen talebin bozulmasına karar vermiştir. Buna göre doğum yapan eşin yanında bulunmayan diğer eş tam kusurlu kabul edilmiştir. Burada manevi tazminat hususuna değinmek gerekiyor. Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesinin 2. fıkrasında manevi tazminat hükmüne ilişkin hususlar düzenlenmiştir. Şimdi bu ilgili maddeye baktığımızda değerlendirmemiz gereken hususlar var. Bunlardan birincisi bir davranış olması gerekiyor. Bu davranışla birlikte karşı taraf kusurlu olmalı ve diğer eşin de bu nedenle kişilik haklarının zedelenmiş olması gerekiyor. Şimdi bu unsurları değerlendirerek gitmemiz gerekiyor” dedi.

Avukat Sunulu,doğum yapan eşin yanında bulunmamasının kişilik hakları kavramını zedeleyeceğini söyleyerek; “Davranış ve kusurlu davranış eşin kusuru olduğu hususta da evlilik birliği belirttiğimiz gibi kişilere belirli yükümlülükler vermekte. Bunlar da bir arada yaşama, iyi günde kötü günde birlikte bulunma, birbirine yardımcı olma gibi hususlarda eşler birbirine yardımcı olmazsa, en önemlisi sadakat yükümlülüğünü ihlal ederlerse ve bu durumdan karşı taraf zarar görürse, kişilik hakkı zedelenirse ve bu kişilik hakkı zedelenmesinden kastımız da; kişilik hakkı dediğimiz şey, kişinin toplum içerisindeki saygınlığını temin eden değerlerin tümü olarak tanımlayabiliriz. Bu değerler ne şekilde zarar görür dersek de sosyolojik ve hukuki anlamda da belirttiğimiz gibi kişiler hayatlarını birbirine yardımcı olmak için, güven ilişkisine dayalı olarak birleştirdiklerinden kişinin başka bir tabirle en güvendiği kişi olan eşinin yanında olmayışı hele ki doğum gibi önemli bir anda olmayışı kişinin iç huzurunu bozar. Bununla birlikte toplum içindeki yerinin de sorgulanmasına neden olur. Bu nedenle de kişilik hakkı zedelenir. Kişilik hakkı kavramını yalnızca icrai bir davranış olarak görmememiz gerekiyor. Mesela kişi eşine hakaret eder ya da rencide eder bunun gibi icrai bir davranışla da olabilir. Yükümlülüklerine uymayarak yani sadakat yükümlülüklerine uymayarak, eşine evlilik birliği içerisinde yardımcı olmayarak ihmali anlamda da bu davranışı gerçekleştirebilir” ifadelerini kullandı.


Ayrıca eşin doğum sırasında bulunmamasının daha sonra manevi tazminat hakkının ortaya çıkacağını belirten Avukat Sunulu, "Toparlayacak olursak, Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesinin 2. fıkrasında verilen hükme göre kusurlu olan eş, bu kusuru neticesinde verdiği zararla birlikte diğer eşin kişilik haklarının zedelenmesine yol açmışsa bu durumda manevi tazminat talebinde bulunma hakkı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda hakim, sosyolojik ve ekonomik değerlendirmede bulunarak da belli bir miktarda manevi tazminata da hükmedebilir” dedi.

29 Nisan 2025, 12:57
2

Ehliyet Alacaklar Dikkat! 7.423 TL Ek Ödeme Şoku!

Milyonlarca sürücü için kritik bir uyarı geldi! Eski tip sürücü belgelerini yeni tip ehliyetlerle değiştirme süresi 31 Temmuz 2025 tarihinde sona eriyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, hala eski ehliyetlerini kullanmaya devam eden 4 milyon 237 bin kişi bulunuyor. Bu sürücüler, belirtilen tarihe kadar yenileme işlemini yapmazlarsa ehliyetleri 1 Ağustos itibarıyla geçersiz sayılacak.
Ehliyet Alacaklar Dikkat! 7.423 TL Ek Ödeme Şoku!

Ehliyet yenileme işlemini son güne bırakan sürücüler için bir kötü haber daha var. 31 Temmuz 2025'e kadar yalnızca 15 lira olan eski sürücü belgesi yenileme ücreti, 1 Ağustos 2025 tarihinden itibaren B sınıfı sürücü belgesi için tam 7 bin 438 liraya yükselecek. Bu da, zamanında başvuru yapmayan sürücülerin cebinden fazladan 7 bin 423 lira çıkacağı anlamına geliyor.

Yoğunluğa Kalmayın, Hemen Başvurun!

Yetkililer, temmuz ayında yaşanabilecek yoğunluğa karşı vatandaşları uyararak, ehliyetlerini en yakın zamanda yenilemeleri ve bu önemli fiyat avantajından yararlanmaları çağrısında bulunuyor.

Ehliyet Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, kolaylıkla başvuru yapabilirler:

  • Alo 199 Çağrı Merkezi: Telefonla randevu alabilirsiniz.
  • Mobil Uygulama: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü mobil uygulaması üzerinden randevu oluşturabilirsiniz.
  • nvi.gov.tr: Genel Müdürlüğün web sitesi üzerinden online randevu alabilirsiniz.
Media content

Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

Ehliyet yenileme işlemi için nüfus müdürlüğüne giderken aşağıdaki belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekmektedir:

  • Eski sürücü belgeniz.
  • 15 TL başvuru ücreti dekontu.
  • Yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporu.
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf.
  • Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adresiniz.

Başvurunuzun ardından yeni sürücü belgeniz, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adresinize teslim edilecektir. Bu süreçte, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alabileceğiniz geçici sürücü belgesi ile araç kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu önemli uyarıyı dikkate alarak, ehliyetinizi zamanında yenileyin ve binlerce lira fazla ödemekten kurtulun!


İlginizi Çekebilecek Haberlerimiz

Aşağıya kaydırmaya devam edin...